Over de speler: Janus van Hal


Sinds Janus van Hal in 1971 in Noord Holland kwam wonen heeft hij zich beziggehouden met jeugdtheater. Zijn toneelcarriere startte in Warmenhuizen bij de plaatselijke toneelvereniging Spot '70 waar hij met de toenmalige creatieve expressiegroep het kindercircus "Wammes" oprichtte.
Hieruit ontstond het clownsduo "Pagetti & Smakkaroni" waarmee hij jarenlang in een Commedia dell'
Arte stijl optrad.
Ondertussen begon hij ook solo-clownvoorstellingen te spelen waarmee hij met name op basisscholen veel succes oogstte. Zijn voorstellingen liepen dermate goed dat hij zijn baan als scheikundeleraar vaarwel zei en zich full-time met jeugdtheater ging bezighouden.
Gaandeweg specialiseerde hij zich in voorstellingen voor jonge kinderen en breidde hij zijn werkterrein uit naar peuters.
Janus van Hal studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam als milieuchemisch technoloog en gaf een aantal jaren scheikundeles aan vwo leerlingen. Het aantal scheikunde lessen groeide maar het aantal (clowns)optredens nam hand over hand toe, zodat Janus moest kiezen: veilige vaste baan of een sprong in het diepe...

 

Op zijn huidige vakgebied is hij autodidact. Hij volgde o.a. mime- en acrobatiekcursussen, nam een aantal jaren zang- en accordeonles.
Het clownsvak leerde hij jarenlang in de praktijk met zijn publiek als onverbiddelijke leraar.
Het belangrijkste ingrediënt van zijn voorstellingen, het spontane, intuitieve contact met zijn publiek is "nergens te koop". Met dit aangeboren talent kan hij bij zijn voorstellingen een intensieve wisselwerking met het publiek opbouwen.

 

Op zijn repertoire staan clownsvoorstellingen, theatervoorstellingen en tal van andere activiteiten zoals projecten op scholen, muzikale publieksbegeleiding en ad-hoc optredens. De laatste tijd komen hier ook muzikale optredens bij en speelt hij solo of samen met Rudolf Goedhart, waarmee hij een eigen ritmische stijl voor gitaar & accordeon ontwikkelt.


sleutelcode 806010040R HQ3QH2
154545 type_19 1545 = kleurcode

[Terug naar boven - Terug naar de vorige pagina]